Κατάκτησε την κορυφή με το ποδήλατο σου!

Κατάκτησε την κορυφή με το ποδήλατο σου!

Tι είναι το "0-2000";

10 May 2019

Πριν από εννιά  χρόνια γεννήθηκε η ιδέα για την διοργάνωση ενός ποδηλατικού event το οποίο θα πρόσφερε και μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες  αλλά και την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της Κύπρου και ειδικότερα του Τροόδους και της ψηλότερης κορυφής του, τον Όλυμπο.

Μετά από αρκετή σκέψη, ανταλλαγή απόψεων και μελέτη διαφόρων διαδρομών η απόφαση ελήφθη: Μια ποδηλατική πρόκληση - challenge - η οποία θα ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας (0 μέτρα) και θα φτάνει στη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου στα 2000 μέτρα περίπου, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο Όλυμπος έχει υψόμετρο 1952 μέτρα. Έτσι γεννήθηκε το "0-2000" Cycling Race!

Η ποδηλατική αυτή εμπειρία,  να μπορεί δηλαδή κάποιος - όχι κατ' ανάγκη επαγγελματίας ποδηλάτης - να ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και σε μερικές μόνο ώρες να βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του νησιού είναι πραγματικά μοναδική . Αυτή η ποδηλατική διαδρομή έχει πλέον γίνει σημείο αναφοράς και έτσι Κύπριοι και ξένοι που επισκέπτονται την Κύπρο και για ποδηλασία έχουν σαν στόχο να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο του νησιού με το ποδήλατο τους.

 

Η φυσική ομορφιά της Κύπρου σε 75 χλμ!

Ξεκινώντας από τη Λεμεσό η διαδρομή διασχίζει την καταπράσινη πεδιάδα του Φασουρίου με τις υπέροχες μυρωδιές των εσπεριδοειδών της περιοχής για να φτάσει σύντομα μπροστά από το Κάστρο του Κολοσσιού, ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Κύπρου. Μετά από μερικά χιλιόμετρα διαδρομής φτάνουμε ακριβώς πάνω από τον μεγαλύτερο υδατοφράκτη της Κύπρου τον Κούρη ο οποίος φέτος προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα αφού είναι υπερπλήρης.

Ποδηλατώντας  δίπλα από τον υδατοφράκτη αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς τη Λόφου. Μέσα από "γυμνά" από δέντρα βουνά και αφού περάσουμε από ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, τη Λόφου φτάνουμε πάνω από την περιοχή Κουμανταρίας για να κατηφορίσουμε μετά προς το Πέρα Πεδί και τα Μαντριά. Από αυτό το σημείο και πάνω ποδηλατούμε στο υπέροχο δάσος του Τροόδους διασχίζοντας τις Πλάτρες και την τοποθεσία «Ψηλό Δεντρό» από όπου λίγο πιο πάνω βρίσκεται ένας από τους πιο ψηλούς καταρράκτες που έχουμε στη Κύπρο, αυτός των Καληδωνιών.

Από τις Πλάτρες μέχρι τον Όλυμπο μπορεί κάποιος να απολαύσει το υπέροχο κελάηδημα των αηδονιών και άλλων πουλιών μέσα στο καταπράσινο δάσος και την υπέροχη θέα ολόκληρης σχεδόν της Κύπρου από ψηλά. Μετά από μια κουραστική αλλά ευχάριστη διαδρομή, φτάνουμε στον Όλυμπο γεμάτοι μοναδικές εμπειρίες και την ικανοποίηση της κατάκτησης της κορυφής.

 

Μια διαδρομή για όλους!

Μπορεί η υψομετρική διαφορά να μας βάζει σε σκέψεις αρχικά αν είναι εφικτό να φτάσουμε την κορυφή με το ποδήλατο μας αλλά πιστέψετε με είναι πιο εύκολο από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Μέχρι τα μέσα της διαδρομής, στα Μαντριά δηλαδή, οι ανηφόρες είναι με πιο ήπιες κλίσεις μεταξύ 7%-8% ενώ η εναλλαγή ανηφόρας- κατηφόρας  δίνει τη δυνατότητα για ξεκούραση και αναπλήρωση δυνάμεων για την επόμενη ανηφόρα. Το δυσκολότερο σημείο είναι από τις Κάτω Πλάτρες μέχρι το «Ψηλό Δεντρό». Από αυτό το σημείο και μετά η διαδρομή συνεχίζει ανηφορικά αλλά χωρίς μεγάλες κλίσεις και με διάφορα σημεία για ανάσες ξεκούρασης.

Πολλοί είναι οι ποδηλάτες που με σχετικά μέτρια φυσική κατάσταση έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου. Για τους πιο αρχάριους υπάρχει και η επιλογή του "0-1000 challenge" το οποίο ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τερματισμό στις Πλάτρες

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο https://www.activatecyprus.com/en/events/0-2000-road-race-2019